Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Όταν η φύση φτιάχνει X - Files



  
   Τα lenticular clouds, είναι σχηματισμοί σύννεφων που μοιάζουν με φακούς. Ή με λειασμένα απ’ τους ανέμους και το χρόνο βράχια στην έρημο! Δεν δημιουργούνται συχνά, δεν είναι ένα καθημερινό και παγκόσμιο φαινόμενο αν κρίνουμε απ’ το ότι δεν τα έχω δει εγώ, δεν τα έχει δει η αδερφή μου, δεν τα έχουν δει τα παιδιά στο fridge, ούτε τα παιδιά στο γήπεδο. Όταν το αποφασίζουν ωστόσο, διαλέγουν κάποιο ύψωμα για τη δημιουργία τους. Εκεί, ένας συνδυασμός θερμών και ψυχρών κυμάτων με την υγρασία του αέρα γεννάει αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς. Όσο πιο ψηλό είναι το ύψωμα (λόφος, βουνό, οροσειρά) τόσο μεγαλύτερο και πιο έντονο θα είναι το φαινόμενο. Συνήθεις τόποι δημιουργίας τους και παρατήρησής τους είναι τα Ιμαλάια και οι Άνδεις

   Πριν από ένα μήνα ωστόσο και -μάλλον- για πρώτη φορά, έκαναν την εμφάνισή τους στα ισάδια του Γιόρκσαϊρ και πάνω απ’ τις πόλεις του Λιντς και του Μπράντφορντ στη Μεγάλη Βρετανία. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δημιουργήθηκαν στα βουναλάκια της βορειοδυτικής Αγγλίας (τα Pennines) και ταξίδεψαν προς τις πόλεις που προαναφέραμε.

   Το θέαμα συνεπήρε τον κόσμο ενώ μερικοί πιο “υποψιασμένοι” νόμιζαν ότι ιπτάμενοι δίσκοι έκαναν τον εφιάλτη του Χ.Τζ. Γουέλς πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν οι πρώτοι που περνούσαν τα συγκεκριμένα παιχνιδάκια της φύσης για UFO. Σε αρκετά μέρη της γης οι αναφορές για εξωγήινες επισκέψεις βασίστηκαν πάνω σε… φακοειδή συννεφάκια! Ευτυχώς ο Fox Mulder ήταν πάντα εκεί και έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.


Πηγή: fridge.gr

2 σχόλια: