Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η άσπρη έρημος



   To Lenis Maranhenses National Park, βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία, στην πολιτεία του Maranhγo, κοντά στην πόλη της Barreyrinyas. Είναι μια περιοχή χαμηλή σε υψόμετρο και επίπεδη. Επικαλύπτεται με αμμόλοφους. Περιλαμβάνει περίπου 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και παρά τις άφθονες βροχές, δεν υπάρχει βλάστηση.
   Αυτό που κάνει το Lenis Maranhenses National Park να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη έρημο του πλανήτη, είναι το ετήσιο ποσό βροχής που πέφτει σε αυτό, το οποίο ξεπερνάει τα 160 εκατοστά (300 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Σαχάρα). Το νερό αυτό αποθηκεύεται μεταξύ των αμμόλοφων δημιουργώντας εκατοντάδες λίμνες, ακόμα και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων μακριά από την ακτή.
   Αποτελείται από μεγάλους, λευκούς αμμόλοφους και με την πρώτη ματιά το Lenis Maranhenses National Park μοιάζει με μια έρημο. Στην πραγματικότητα, δεν είναι έρημος. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τη λεκάνη του Αμαζονίου και η περιοχή έχει τακτικές βροχές κατά την αρχή του έτους.
   Το Εθνικό Πάρκο που ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 1981 είναι αρκετά μεγάλο, δύσκολα προσβάσιμο, λόγω της φύσης και του καθεστώτος προστασίας του πάρκου, έτσι στα περισσότερα οχήματα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Η είσοδος στο πάρκο γίνεται αποκλειστικά από οχήματα 4Χ4. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου